Vanaf 2006 kan de gemeente Rotterdam binnen de zogeheten ‘Rotterdamwet’ niet-werkende nieuwkomers (van buiten Rotterdam) weren uit een vijftal gedepriveerde Rotterdamse wijken. UVA-onderzoekers Cody Hochstenbach, Justus Uitermark en Wouter van Gent zijn nagegaan wat de gevolgen van dit beleid zijn. Zij constateren dat de instroom van niet-werkenden in deze wijken inderdaad is afgenomen. Er zijn wel meer werkenden met een laag inkomen daar komen wonen. Het onderzoek concludeert verder dat de veiligheid en leefbaarheid in de betreffende wijken sinds de invoering van de wet niet aantoonbaar is verbeterd. Op dinsdag 17 mei hebben zij hun onderzoek ‘Evaluatie effecten Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (“Rotterdamwet”) in Rotterdam’ gepresenteerd.
Download hier de publicatie van het onderzoek. Lees het artikel ‘Rotterdamwet is mislukt’ op Sociale Vraagstukken.
De ‘Rotterdamwet’ wordt vanaf 2006 toegepast in de Rotterdamse wijken Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois, Tarwewijk en Bloemhof. Deze wijken kampten met ernstige problemen als vandalisme, geweld, inbraak en drugsoverlast.
In de evaluatie stonden de volgende vragen centraal:
- Hoe is het woningzoekenden vergaan aan wie een huisvestingsvergunning was geweigerd?
- Welke effecten kunnen we waarnemen op andere wijken, qua bevolkingssamenstelling en leefbaarheid?
- Wat is het daadwerkelijke effect op de leefbaarheid van de betrokken buurten?
De onderzoekers concluderen dat er geen aantoonbare verbeteringen hebben plaatsgevonden. Potentieel geweigerden verhuizen nu minder naar de aangewezen buurten en vaker naar buurten aan de randen van de stad maar er is geen effect op de veiligheid en leefbaarheid in deze buurten.
Volgens de onderzoekers kan dit komen door de beperkte effectiviteit van de wet maar een andere mogelijkheid is dat deze buurten in het bijzonder worden geraakt door bezuinigingen op ander beleid, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, onderwijs of stedelijke vernieuwing. In beide gevallen (de toepassing van de Rotterdamwet heeft geen effect, of de toepassing van de Rotterdamwet kan de negatieve effecten van andere ontwikkelingen niet ongedaan maken) is er volgens de onderzoekers reden om te zoeken naar andere manieren om de wijken en hun bewoners vooruit te helpen.
Videoverslag van de lezing
Weerbarstige problematiek
Na de presentatie van de UVA-onderzoekers was het woord aan Pieter Bol. Hij reageerde namens het College van B&W over de onderzoeksresultaten. In zijn presentatie vertelt hij dat de Rotterdamwet wellicht beperkt effectief is omdat in deze buurten meer problemen zijn. ‘’Bij de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in Rotterdamse wijken gaat het om hardnekkige en weerbarstige problematiek, die niet met de kortstondige inzet van een maatregel opgelost kan worden. Alleen een langdurige inzet van instrumenten langs diverse sporen kan tot een structurele oplossing leiden’’, aldus Bol.