Het valt nog niet mee om een stad als Rotterdam te besturen. Ambtenaren en politici verzuchten wel eens dat het allemaal eenvoudiger zou moeten en nemen allemaal maatregelen die vereenvoudiging zouden moeten bewerkstelligen, zoals het opheffen van deelgemeentes of het samenvoegen van diensten onder de noemer Stadsontwikkeling. Zulke maatregelen werken zolang bestuurlijke drukte als menselijke uitvinding het enige probleem is. Maar wat als de stad zélf complex is? Wat als de stad zichzelf organiseert ongeacht het bestuur? Wat als bepaalde maatregelen in de ene wijk wel werken en in de andere wijk juist onbedoelde effecten teweegbrengen? In deze lezing bekijken we wat ‘stedelijke complexiteit’ betekent, hoe je het kunt herkennen en benoemen. En natuurlijk gaan we nadenken over wat het nu precies betekent voor stedelijk bestuur.
Lasse Gerrits is universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek gaat over de vraag hoe publieke besluitvorming over en tijdens binnenstedelijke projecten, zoals Rotterdam Central District, plaatsvindt.
Download de presentatie Hoe moeilijk kan het zijn? Over complexiteit van stedelijk bestuur
De Kenniswerkplaats Leefbare Wijken organiseerde in het najaar van 2012 een serie colleges over steden en stedelijk bestuur. De colleges waren bedoeld voor medewerkers van de Gemeente Rotterdam en hadden als doel om bestaande kennis over steden en stedelijk bestuur vanuit de universiteit te verspreiden binnen de gemeente. Download de omschrijving van de lezingenreeks hier.