Deze lezing gaat in op integrale wijkontwikkeling en sociale innovatie op basis van het transitiedenken. Centraal voorbeeld is het project Veerkracht Carnisse (www.veerkrachtcarnisse.nl). Op basis van nieuwe concepten, praktijken en de filosofie van transitiemanagement wordt in deze praktijk gewerkt aan het opbouwen van collectieve sociale veerkracht; onder andere zelforganiserend vermogen, actief burgerschap, opvoedvaardigheden, gezonde scholen, en een groene buitenruimte voor en door bewoners. De presentatie schetst naast de praktijken binnen project Veerkracht ook de inzichten die van binnenuit worden opgedaan over het continue falen van bestaande bestuurlijke, institutionele en sociale systemen. Het project is daarmee een voorbeeld van actie-onderzoek in het sociale domein en biedt de basis voor levendige discussie over innovatieve praktijken, failliete systemen en de kans op fundamentele doorbraken of transitie.
Derk Loorbach is directeur van het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en in 2007 aan deze universiteit gepromoveerd op transitiemanagement. DRIFT is internationaal, nationaal en lokaal actief op het snijvlak van onderzoek en praktijk van transities naar duurzaamheid. Een overzicht van Derks publicaties, presentaties en projecten is te vinden op www.drift.eur.nl.
Download de presentatie Veerkrachtige wijken: transitie en transitiemanagement in actie
De Kenniswerkplaats Leefbare Wijken organiseerde in het najaar van 2012 een serie colleges over steden en stedelijk bestuur. De colleges waren bedoeld voor medewerkers van de Gemeente Rotterdam en hadden als doel om bestaande kennis over steden en stedelijk bestuur vanuit de universiteit te verspreiden binnen de gemeente. Download de omschrijving van de lezingenreeks hier.