Evaluatie en gedegen evaluatieonderzoek worden steeds belangrijkere aspecten van beleidsvoering. Beleidsvoerders willen weten of een interventie ‘werkt’ of niet. Uitvoerende professionals willen nagaan of ze optimaal handelen. Burgers c.q. cliënten willen weten of ze adequate voorzieningen en zorg krijgen. Evaluatie is dus goed voor velen. Toch wordt in de praktijk vrij weinig evaluatieonderzoek verricht, deels omdat zowel beleidsvoerders als onderzoekers dergelijk onderzoek moeilijk vinden, deels misschien ook omdat ze de uitkomsten van evaluatieonderzoek als bedreigend ervaren. Niemand wil immers horen dat het beleid niet werkt zoals beoogd en gedacht.Om Rotterdamse onderzoekers en beleidsvoerders (potentiële opdrachtgevers van evaluatieonderzoek) meer vertrouwd te maken met de ins en outs van professioneel evaluatieonderzoek organiseerde de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken een meerdaagse workshop over dit onderwerp.
De workshop werd mede georganiseerd door de Rotterdam Service Organisatie – Onderzoek en Business Intelligence (RSO-BSI), de Rotterdamse Concernauditing en de beide andere Rotterdamse kenniswerkplaatsen (Cephir en Rotterdams Talent).
De workshop bestond uit twee lange middagen plus een gastcollege van de Britse professor Ray Pawson, een erkende “guru” als het om evaluatieonderzoek gaat. Bij de eerste middag (22 maart 2013) lag het accent op meer klassieke, veelal kwantitatieve vormen van evaluatieonderzoek. Prof. Lex Burdorf (Erasmus MC en Cephir) was de key note speaker. Bij de tweede middag (28 maart 2013) ging het om alternatieve, deels kwalitatieve vormen van evaluatieonderzoek. Prof. Trudy Knijn (Universiteit Utrecht) vertelde over evaluatieonderzoek volgens de door Pawson en anderen ontwikkelde methode van ‘realistic evaluation’. Erik Snel (EUR) en Vasco Lub (zelfstandig onderzoeker) vertelden over twee andere benaderingen van evaluatieonderzoek (Theory of Change, Theoriegestuurde evaluatie).
Op beide middagen presenteerden merendeels Rotterdamse onderzoekers hun eigen voorbeelden van evaluatieonderzoek. Hieronder treft u de powerpoints van de presentaties.
Plenaire lezingen
-
Alex Burdorf, hoogleraar determinanten van volksgezondheid en betrokken bij Cephir, over Evaluatie-onderzoek: van gerandomiseerd experiment naar natuurlijke experiment.
-
Jurriaan omlo, als onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Inholland voor het lectoraat Maatschappelijk Werken de Wmo werkplaats in Rotterdam, over Nut en noodzaak van evaluatieonderzoek en evidence-based werken.
-
Erik Snel, als universitair docent en onderzoeker verbonden aan de Afdeling Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, over Aspecten van evaluatieonderzoek.
-
Ray Pawson over Realist Evaluation en Realist Synthesis.
- Erik Snel over Theory of change evaluatie.
- Trudy Knijn, hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, over Alternatieve (kwalitatieve) vormen van evaluatieonderzoek.
-
Vasco Lub, socioloog en heeft met het Bureau voor Sociale Argumentatie een eigen onderzoeks- en adviespraktijk, over Theoriegestuurde evaluatie.
Onderzoekspresentaties in de workshops
-
Alex Hekelaar, onderzoeker bij SWA, Gemeente Rotterdam, over de Rol van onderzoek in het ontwikkelen van effectieve beleidsinterventies: Theory of Change in de praktijk.
-
Paul van der Aa, onderzoeker bij SWA, Gemeente Rotterdam, over Evaluatie van re-integratiebeleid.
-
Mireille Wolfers, onderzoeker gezondheidsvoorlichting en preventie bij GGD Rotterdam-Rijnmond, over Bevorderen van soa-testen op het ROC.
-
Willem de Vos, als onderzoeker aan de verbonden aan de Hogeschool van Rotterdam, over Schoolcijfers als een tweede natuur.
-
Matthieu Permentier, werkzaam als onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, over Gebruik van buurtgegevens in evaluatieonderzoek.
-
Peter Rensen, seniormedewerker bij Movisie, over Effectieve social interventies.
-
Rolf Willemse, teamleider Rekenkamer Rotterdam, over inkomenseffecten van woningbouw.
-
Jolanda van ’t Woudt, werkzaam bij Audit Services Rotterdam, over Beleidsonderzoek Wet Inburgering.
Download: programma workshop evaluatieonderzoek.