Jaarverslag 2018
In 2018 presenteerde de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken twee studies over de sociale gevolgen van de instroom van middengroepen (“gentrification”) in oudere en voorheen armere wijken rond de Rotterdamse binnenstad, door de gemeente “kansrijke wijken” genoemd. Daarnaast namen we het initiatief tot vier nieuwe studies over
a) De Rotterdamse Middenklasse: hoe kan haar positie versterkt worden?
b) Rotterdam als ontmoetingsstad: hoe kan het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen bevordert en versterkt worden?
c) Rotterdam als participatiestad: welke rol spelen burgers, sociaal ondernemers en andere maatschappelijke initiatiefnemers in de aanpak van grootstedelijke vraagstukken?
d) Rotterdam als sociaal weerbare stad: hoe dragen what’s app-groepen bij aan Rotterdam als een veilige stad met weerbare bewoners?
Al deze onderzoeken worden in 2019 afgerond en gepresenteerd. We sloten het jaar af met een drukbezochte bijeenkomst in de zaal Kriterion waarin de Franse socioloog Fabien Truong een lezing gaf over Franse achterstandswijken (de banlieues) en het probleem van radicaliserende moslimjongeren in zulke wijken