Rotterdam heeft de afgelopen jaren een heuse renaissance meegemaakt. In plaats van alleen de ‘slechte’, voert de stad nu ook belangrijke ‘goede’ lijstjes aan en is in trek bij toeristen en nieuwe inwoners. Ook is veel verbetering te zien in verschillende (maar niet alle) Rotterdamse wijken en buurten, zowel op sociaal als fysiek vlak. Hoe kunnen we er voor zorgen dat deze veranderingen bestendigen en dat positieve veranderingen in enkele wijken doorwerken naar de stad als geheel?
De Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en andere kennisinstituten, helpt antwoorden op deze vragen te formuleren door als kennismakelaar wetenschap en praktijk in processen van kenniscoproductie bij elkaar te brengen. Dat doen we enerzijds door praktijk- en beleidsgericht onderzoek over stadswijken, leefbaarheid, veiligheid en burgerparticipatie te (laten) doen en anderzijds door zulke kennis middels bijeenkomsten en publicaties te verbreiden onder medewerkers van de gemeente Rotterdam.
Hestia Reukema-Gevers (Directeur gebieden, participatie, stadsarchief, gemeente Rotterdam) en Godfried Engbersen (Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, Erasmus Universiteit Rotterdam) zijn de trekkers van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken. Beitske Boonstra en Vivian Visser (Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, Erasmus Universiteit Rotterdam) zijn de coördinatoren. De dagelijkse leiding is in handen van een regiegroep.