Spring naar inhoud

Kenniswerkplaats Leefbare Wijken

Brengt kennis, beleid en uitvoering dichter bij elkaar.

  • Bijeenkomsten
  • Publicaties
  • Over de Kenniswerkplaats
    • De Regiegroep
    • Jaarverslagen
    • Archief
    • Privacybeleid
    • Contact
  • Volg ons op Twitter
  • Word lid op LinkedIn

Alerte burgers, meer veiligheid?

Publicatiedatum: 11 september 2019

Auteurs: Anne Elzinga, Jossian Zoutendijk, Krista Schram, Marnix Eysink Smeets

Onderwerpen: buurtwachten, veiligheid

Lees hier het rapport: Alerte burgers, meer veiligheid
Zie ook: Infographic digitale buurtpreventie

Digitale Buurtpreventie in Rotterdam:

Niet meer veiligheid, wel meer (kans op) verbinding

Buurtveiligheidsapps leiden in Rotterdam nauwelijks tot een directe verbetering van de veiligheid, het veiligheidsgevoel of de leefbaarheid in de buurt. Toch vinden deelnemende buurtbewoners de apps wel zinvol: het geeft hen meer zicht op wat in de buurt speelt en een gevoel een steentje bij te dragen. Ook verwachten zij een beter contact met politie, gemeente en met elkaar. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Alerte burgers, meer veiligheid?’ dat vandaag is aangeboden aan de Rotterdamse wethouder en locoburgemeester Bert Wijbenga. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid van Hogeschool Inholland, in opdracht van de Rotterdamse Kenniswerkplaats Leefbare Wijken.

In Rotterdam zijn inmiddels vele honderden digitale buurtpreventiegroepen actief. De gemeente stimuleert deze groepen, vanuit de verwachting dat hierdoor de veiligheid, veiligheidsbeleving en de leefbaarheid in de buurt toenemen. Burgers zouden alerter zijn op verdachte situaties en elkaar en de politie sneller waarschuwen, waardoor de politie sneller zou kunnen ingrijpen. Maar…. is dat ook zo? Om die vraag te beantwoorden deden de onderzoekers onderzoek in tien uiteenlopende
Buurtpreventiegroepen in Rotterdam. Zij spraken met beheerders, deelnemers en professionals en analyseerden de chatgeschiedenis van elk van deze groepen. Zij vonden daarbij geen aanwijzingen dat digitale Buurtpreventiegroepen inderdaad de zogenaamde ‘heterdaadkracht’ vergroten, criminaliteit verminderen of de veiligheid doen toenemen. Een effect op de veiligheidsbeleving of de leefbaarheid was slechts in een enkele groep zichtbaar.

Beter weten wat er speelt, kortere lijntjes

Desondanks stellen de onderzoekers dat digitale Buurtpreventiegroepen in Rotterdam wel degelijk een meerwaarde hebben. Zij dienen voor burgers alleen vaak andere doelen dan beleidsmakers verwachten. ‘Gewoon’ een beter beeld krijgen van wat er speelt in hun buurt bijvoorbeeld. Of de afstand verkleinen tussen overheidsprofessionals en burgers: ‘Voorheen had ik nog nooit een wijkagent gezien, wist ik niet wie het was. Nu weet ik dat tenminste en weet ik ook waar ik met welke melding terecht kan,’ zoals een deelnemer aangeeft. De onderzoekers adviseren de gemeente dan
ook het kind niet met het badwater weg te gooien, maar wel de eigen verwachtingen ten aanzien van digitale Buurtpreventie nog eens tegen het licht te houden en meer uit te gaan van de betekenis die digitale Buurtpreventie voor burgers zelf heeft.

Digitale buurtpreventie werd in het hele land – mede – populair nadat een onderzoek in Tilburg in 2016 had laten zien dat digitale buurtpreventie leidde tot een afname van het aantal woninginbraken met zo’n 40%. In de afgelopen tijd zijn enkele onderzoeken gedaan in andere steden waarin zo’n aansprekend resultaat niét werd gevonden. Het nu gepresenteerde Rotterdamse onderzoek past in deze lijn. Let op: het is goed mogelijk dat in meer landelijke gebieden andere resultaten worden geboekt.

In de media:

‘Buurtpreventieapps maken de buurt niet veiliger’


Gerelateerde publicaties

buurtpreventie
De werkzaamheid van WhatsApp-buurtpreventie verbeteren
De burger op wacht. Het fenomeen ‘buurtpreventie’ onderzocht
Aandacht seksuele straatintimidatie blijft noodzakelijk

Menu

  • Bijeenkomsten
  • Publicaties
  • Over de Kenniswerkplaats
    • De Regiegroep
    • Jaarverslagen
    • Archief
    • Privacybeleid
    • Contact
  • Volg ons op Twitter
  • Word lid op LinkedIn
© 2013 - 2023 KWP Leefbare Wijken
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}