Spring naar inhoud

Kenniswerkplaats Leefbare Wijken

Brengt kennis, beleid en uitvoering dichter bij elkaar.

  • Bijeenkomsten
  • Publicaties
  • Over de Kenniswerkplaats
    • De Regiegroep
    • Jaarverslagen
    • Archief
    • Privacybeleid
    • Contact
  • Volg ons op Twitter
  • Word lid op LinkedIn

De werkzaamheid van WhatsApp-buurtpreventie verbeteren

Publicatiedatum: 10 juni 2022

Auteurs: Jossian Zoutendijk, Krista Schram, Marnix Eysink Smeets

Onderwerpen: buurtwachten, criminaliteit, experimenten, participatie, veiligheid

Bekijk het eindrapport hier

buurtpreventieIn het experiment WhatsApp-buurtpreventie onderzocht het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid van hogeschool Inholland samen met de gemeente Rotterdam in opdracht van de Kenniswerkplaats en de gemeente Rotterdam,  de hypothese dat de werkzaamheid van WhatsApp-buurtpreventiegroepen – op het gebied van de door burgers ervaren veiligheid, de meldingsbereidheid en de ervaren nabijheid van de overheid – verbeterd kan worden door gericht te werken aan het versterken van succesfactoren.

 

Hiervoor zijn elf interventies voorgesteld, gebaseerd op succesfactoren uit de literatuur en de beleidstheorie over de werking van WhatsApp-buurtpreventie. In twee gebieden zijn beheerders met deze interventies aan de slag gegaan: Lombardijen, waar de gemeente Rotterdam WhatsApp-groepen in eigen beheer heeft, en de Essenburgbuurt, een buurt met een zelfstandige WhatsApp-groep. Om te zien hoe de voorgestelde interventies in de praktijk zijn gebracht zijn de chatgeschiedenissen bestudeerd en zijn gesprekken gevoerd met de beheerders. Met enquêtes zijn vooraf en achteraf metingen gedaan om te zien of het versterken van succesfactoren tot verbetering van de werkzaamheid leidde. Ter controle zijn ook bewoners die niet deelnamen aan de WhatsApp-groepen bevraagd.

De interventies bleken in beperkte mate te zijn uitgevoerd en leidden in de praktijk tot weinig substantiële versterking van succesfactoren. Uit de enquêtes bleek dat op drie van de gemeten indicatoren een kleine verandering in de beoogde richting zichtbaar was. Maar omdat de veranderingen klein en niet eenduidig waren, zijn ze niet toe te schrijven aan de interventies. De hypothese die aan het experiment ten grondslag lag kon dus niet worden bevestigd.

Desondanks bevat het experiment veel lessen. Het is de eerste kwantitatieve studie waarin de veiligheidsperceptie van deelnemers is onderzocht. De uitkomst hiervan is erg interessant: deelnemers bleken een overwegend lagere veiligheidsperceptie te hebben dan niet-deelnemers. In beide wijken zagen deelnemers significant meer verdachte of onveilige situaties, voelden ze zich vaker onveilig in hun eigen buurt en gaven ze een lager rapportcijfer voor hun eigen buurt. De auteurs benadrukken daarom het belang van het beheren van de veiligheidsbeleving in WhatsApp-buurtpreventiegroepen.

Het experiment maakt duidelijk dat het verbeteren van de werking van WhatsApp-buurtpreventie geen sinecure is. Het vergt aandacht en inspanning, ook van deelnemende professionals. Er is niet één simpele oplossing aan te wijzen om WhatsApp-buurtpreventie beter te laten functioneren – er is eerder een pakket aan maatregelen nodig dat met de nodige aandacht wordt uitgevoerd. Gelet op de benodigde aandacht en inspanning en het belang van de veiligheidspsychologische dimensie in het beheer is de persoon van de beheerder erg belangrijk.

Dit heeft implicaties voor beleidsmakers. De inzet van WhatsApp-buurtpreventie vergt een doordachte aanpak met voldoende inzet. Verwachte positieve effecten zijn niet gegarandeerd en negatieve en averechtse effecten liggen op de loer. De auteurs bevelen dan ook aan om WhatsApp-buurtpreventie selectief en doelbewust in te zetten.buurtwachten, criminaliteit, participatie, veiligheid, experimenten


Gerelateerde publicaties

Alerte burgers, meer veiligheid?
De burger op wacht. Het fenomeen ‘buurtpreventie’ onderzocht
Aandacht seksuele straatintimidatie blijft noodzakelijk

Menu

  • Bijeenkomsten
  • Publicaties
  • Over de Kenniswerkplaats
    • De Regiegroep
    • Jaarverslagen
    • Archief
    • Privacybeleid
    • Contact
  • Volg ons op Twitter
  • Word lid op LinkedIn
© 2013 - 2023 KWP Leefbare Wijken
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}